Noțiuni introductive despre piese electronice

Una dintre disciplinele din domeniul fizicii aplicate este Electronica. Dacă ești suficient de pasionat, știi deja că Electronica are la bază studiul unor piese electronice și a circuitelor electronice cu rol de legătură în procesele de comandă, măsurare, reglare, inginerie, emisie, control, etc.

Alte definiții ar putea invoca și anul 1897 când a fost identificat electronul, fiind ca un start pentru inaugurarea electronicii.

Piese electronice, principiu

Piesele electronice se împart în două mari categorii: Componente Pasive și Componente Active. Componentele pasive consumă din energia semnalelor electrice dar sunt necesare în funcționarea tuturor circuitelor, deoarece asigură tensiunile şi curenţii în diferite puncte, reglează nivelele de putere, delimitează benzi de frecvenţă și nu numai. Ca număr, componentele pasive sunt preponderente în totalul componentelor unui circuit sau aparat. Din această categorie fac parte rezistoarele, condensatoarele, bobinele, etc.

Componentele Active sunt acele componente care au nevoie de o sursă de tensiune pentru a putea funcționa. Acestea au funcție de comandă, de amplificare și dirijare sau blocare a fluxului de energie către circuit.        

Piese electronice de bază – Rezistor

Rezistorul este reprezentat de simbolul r, iar capacitatea este măsurată în Ohm. Este o componentă cu rol de limitare a curentului electric principala lui proprietate fiind rezistența electrică.

O clasificare simplă ale acestor rezistoare se poate realiza în funcție de materialul din care sunt confecționate. Unele rezistoare pot fi din metal sau din aliaj metalic. O altă categorie este cea a rezistoarelor peliculare cu carbon, din metal-oxid, rezistoare cu lichid, etc.

Un rezistor variabil este caracterizat de posibilitatea ajustării rezistenței electrice prin deplasarea mecanică a unui contact electric intermediar. Rezistoarele variabile dispun de trei terminale sau capete ale rezistorului.

Condensatorul electric

Principala funcție care include condensatorul electric în gama de piese electronice, este depozitarea sau înmagazinarea energiei sub forma unui câmp electric între două armături încărcate cu o sarcină electrică egală.

Condensatorul este o componentă importantă și este prezentă în aproape orice fel de proiect realizat cu piese electronice.

Bobina

Procedeul de fabricare a unei bobine este înfășurarea unui conductor, care de obicei este din cupru, pe un miez. Miezul poate fi feromagnetic oferind bobinei o inductanță crescută. Bobina este o piesă electronică pasivă ce conține două terminale. Înmagazinarea energiei în câmp magnetic este principala ei funcționalitate, dar poate fi folosită și pentru a detecta câmpuri magnetice.

Piese electronice de bază – Dioda

Poate întregul domeniu al electronicii se bazează pe o componentă foarte mică și ușor de neobservat, dar foarte importantă pentru funcționarea potrivită a oricărui circuit. Dioda este o componentă electronică ce dispune de două terminale cu conductanță asimetrică. La trecerea curentului într-o direcție, rezistența diodei este mică, iar la trecerea în cealaltă direcție, rezistența diodei este mare. Dioda este prima componentă confecționată cu ajutorul semiconductorilor.

Domeniul electronicii este unul vast care s-a dezvoltat foarte mult în foarte mulți ani. Acest domeniu este responsabil pentru o multitudine de device-uri și gadget-uri care au marcat evoluția tehnologică a generației noastre și nu numai. Sperăm că ai reușit să înveți ceva important din articolul nostru și te invităm să rămâi pe fir pentru mai multe!

2 răspunsuri la „Noțiuni introductive despre piese electronice”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *