Hackathon este un eveniment în care mai mulți programatori colaborează pentru dezvoltarea unui proiect software. Durata unui hackathon este de obicei între o zi și o săptămână. Unele hackathoane au doar un scop educațional sau social, pe când în alte cazuri scopul final este crearea unui program funcțional. Fiind pasionați de tehnologie, am fost prezenți …
Noua versiune de Micro:Bit
Sursa imagine: SparkFun Ultima versiune a plăcii Micro:Bit este concepută pentru a fi asemănătoare primei versiuni. Are aceleași dimensiuni și forma, aspectul este similar și funcționează în același mod. Orice program ce poate fi rulat pe prima versiune de Micro:Bit poate fi rulat și pe noua versiune. Ce este nou? Speaker; Sleep/Off mode; Microfon cu …
Cum influențează Micro:Bit-ul pe copii?
Ce este Micro:Bit? Micro:Bit-ul este un mic computer programabil portabil. Are capacitatea de a se conecta și de a interacționa cu senzori, afișaje și alte dispozitive, poate fi utilizat pentru tot felul de creații tehnice, de la roboți la instrumente muzicale – posibilitățile sunt nelimitate. De ce este util copiilor? Placa de dezvoltare Micro:Bit a …
Calculator simplu de birou cu Arduino
Într-o lume în care rezultatul oricărui calcul matematic poate fi aflat în câteva secunde de pe Internet, simplele calculatoare de birou se încăpățânează să existe în continuare și nu dau semne că vor dispărea prea curând. Un accesoriu nelipsit acum zece – cincisprezece ani de pe birou era fără îndoială calculatorul matematic, un produs care …
Măsurarea distanței cu senzorul ultrasonic HC-SR04
Senzorul ultrasonic HC-SR04 este unul dintre cei mai utilizați pentru aflarea distanței. În special folosit pentru proiectele cu plăci de dezvoltare Arduino, are avantaje față de senzorii analogici, necesitând doar pini I/O digitali și prezintă o imunitate mai mare la zgomotul din jur. Senzorul emite ultrasunete la o frecvență de 40000Hz care circulă prin aer, …
Continuă lectura „Măsurarea distanței cu senzorul ultrasonic HC-SR04”
Termometru cu Arduino și senzorul de temperatură DS18B20+
În proiectul de astăzi vom realiza un termometru utilizând o placă arduino Nano V3 și un senzor de temperatură DS18B20+. Acest senzor poate fi folosit pentru a măsura temperatura aerului, a lichidelor precum apa sau a solului. Pinii senzorului DS18B20+ Pin 1: GND – pinul de minus Pin 2: DQ – pinul de unde se …
Continuă lectura „Termometru cu Arduino și senzorul de temperatură DS18B20+”
Tester pentru servomotoare cu Arduino
Deoarece servomotoarele folosesc feedback pentru a determina orientarea axului, este posibil să setezi poziția exactă a acestuia. Prin urmare ele sunt folosite pentru a controla un obiect, pentru a muta un senzor sau pentru a mișca membrele unui robot. Servomotorele sunt de dimensiuni mici, iar datorită circuitelor încorporate care au rolul de a controla mișcarea, …
Motor servo SG90 & receptor IR
În proiectul de astăzi vom testa funcționalitatea motorului servo SG90 cu ajutorul receptorului IR. Acesta poate să fie un punct de plecare pentru un sistem de deschidere/închidere a unei uși sau pentru a controla brațul unui robot. Piese necesare pentru realizarea proiectului: Placă de dezvoltare compatibilă Arduino Uno R3 Atmega328P – 40,02 RON Breadboard 830 …
DHT11 – Senzor de temperatură și umiditate
De ce să cumperi un dispozitiv care afișează temperatura și umiditatea aerului când îl poți construi personal la un cost mult mai redus. Senzorul DHT11 măsoară temperatura și umiditatea, iar ecranul lcd va lista datele. Pentru dezvoltarea ulterioară a proiectului se poate conecta la un ventilator sau un AC, care să pornească atunci când se …
Continuă lectura „DHT11 – Senzor de temperatură și umiditate”
Arduino și modulul de joystick PS2
În proiectul anterior am prezentat cum se realizează un joc folosind câteva led-uri și o placă Arduino. Astăzi pe langă acestea vom folosi un modul de joystick PS2, care va înlocui butoanele. Scopul proiectului este de a îmbunătăți jocul de antrenare a memoriei, prin utilizarea modulului de joystick ce oferă o interacțiune cât mai ușoară …