Descoperă puterea unui Micro:Bit

BBC Micro:Bit este un calculator programabil, de mici dimensiuni, ce poate fi folosit de la cele mai simple proiecte, până la controlarea roboților și crearea de instrumente muzicale. A fost creat de către BBC în special pentru educarea copiilor din Marea Britanie, dar a prins foarte repede la public, iar din 2016 este livrat în toată lumea. Mai jos regăsiți principalele caracteristici fizice ale Micro:Bit-ului.

Haideți să le luăm pe fiecare în parte și să detaliem un pic fiecare caracteristică:

LED – Ce este?

LED-ul reprezintă o diodă emițătoare de lumină, iar Micro:Bit are 25 de led-uri, ce pot fi programate individual, astfel încât să afișeze numere, cifre sau alte caractere.

Butoane – Detalii?

Micro:Bit prezintă pe partea frontală două butoane marcate cu A și B. Cu ajutorul lor putem rula o anumită secvență de cod la apăsare, putem interschimba un mesaj afișat pe led-uri sau multe alte acțiuni.


Conectori – Ce înseamnă?

Atât pe față cât și pe spate regăsim 25 de conectori cu ajutorul cărora putem programa roboți, module externe sau putem atașa placa Micro:Bit în shield-uri de expansiune. Există 5 pini mari, care sunt de asemenea conectați la tot atâtea găuri, etichetate cu 0,1,2,3V și GND. De acești pini putem prinde cabluri cu clești de exemplu.

Senzor de lumină – Detalii?

Micro:Bit este capabil să detecteze prezența luminii, folosind led-urile ca pe un senzor de lumină. Nivelul de lumină 0 înseamnă întuneric și 255 înseamnă lumină puternică. Micro:Bit-ul măsoară lumina din jurul acestuia utilizând câteva LED-uri de pe ecranul frontal. La pornire, senzorul va afișa valoarea 0, după care va afișa nivelul real al luminii, deoarece senzorul de lumină trebuie activat mai întâi.

Senzor de temperatura – Ce este?

Micro:Bit poate afișa temperatura ambientală în grade Celsius, mai exact verifică temperatura procesorului propriu. Deoarece microprocesorul Micro:Bit-ului se va încălzi rareori, doar dacă tragem foarte tare de el, acesta folosește un truc. Temperatura proprie este și temperatura ambientală. Ingenions, nu?

Accelerometru – Ce poate face?

Senzorul accelerometru de pe Micro:Bit poate sesiza mișcările acestuia fie că îl mișcăm în sus-jos, stânga-dreapta fie că îl zdruncinăm și poate afla chiar și fața pe care se află. Nivelul de măsurare este între -2G și 2G acesta returnând valori între 0 și 1024 pentru fiecare axă X, Y sau Z.

Busola – Ce este?

Micro:Bit are posibilitatea de a detecta câmpul magnetic al pământului folosindu-se de o busolă, permițându-vă să detectați în ce direcție se află Micro:Bit-ul. Busola trebuie calibrată înainte de a putea fi utilizată, iar calibrarea ei asigură totodată corectitudinea rezultatelor oferite. Procedura de calibrare este interesantă pentru că pe LED-uri va fi afișat un punct, moment în care Micro:Bit-ul trebuie înclinat până acel punct atinge toate laturile de pe display-ul LED, ca în imaginea de mai jos.

Radio și Bluetooth – Care este diferența?

Caracteristica Radio vă permite să comunicați fără fir cu alte persoane ce utilizează Micro:Bit, pentru a trimite mesaje sau chiar pentru a juca în multiplayer anumite jocuri. Dacă sunteți suficienți de creativi, puteți trimite mesaje către mai multe Micro:Bit-uri în același timp și puteți realiza un efect vizual deosebit, dat de sincronizarea LED-urilor de pe Micro:Bit.

Folosind antena BLE (Bluetooth Low Energy) putem comunica wireless cu PC-ul, cu telefoanele mobile și astfel putem controla telefoanele de pe Micro:Bit, sau invers, putem trimite cod de pe telefon/tabletă direct pe Micro:Bit.

Interfață USB

Interfața USB vă permite să conectați Micro:Bit-ul la PC prin intermediul unui cablu micro-USB, care va alimenta dispozitivul și vă va permite să încărcați programe. Micro:Bit este compatibil atât cu Windows cât și cu Mac OS, iar încărcarea de fișiere HEX se face prin drag & drop, ca și cum am copia niște fișiere pe un stick USB.

Acum că ați aflat de ce este în stare microcalculatorul Micro:Bit nu vă rămâne decât să vă apucați de programare. Vă invităm să descoperiți categoria noastră cu produse Micro:Bit din Magazinul Online Clește.ro și urmăriți blog-ul nostru pentru că o să revenim cu tutoriale practice. Spor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *