Calculator simplu de birou cu Arduino

Într-o lume în care rezultatul oricărui calcul matematic poate fi aflat în câteva secunde de pe Internet, simplele calculatoare de birou se încăpățânează să existe în continuare și nu dau semne că vor dispărea prea curând.

Un accesoriu nelipsit acum zece – cincisprezece ani de pe birou era fără îndoială calculatorul matematic, un produs care se mai găsește și în prezent în magazinele de birotică și papetărie. Chiar dacă adopția calculatoarelor personale și răspândirea Internetului au cam erodat cota de piață a calculatoarelor de birou acestea sunt folosite în continuare în anumite situații, unde simplitatea lor este un atu, nu o slăbiciune.

În proiectul de astăzi construim un calculator folosind doar o placă Arduino Nano și o tastatură numerică 4×4.

Piese necesare pentru realizarea proiectului:

Cost total proiect: 77,16 RON – Costul poate varia în funcție de prețurile actuale, promoții sau eventuale piese și accesorii pe care le aveți deja.

Descrierea proiectului:

Utilizând aplicația Arduino IDE am programat placa de dezvoltare Arduino Nano V3. Alimentarea plăcii și transferul de date către aceasta sunt realizate prin cablul USB AM-B MINI. Codul sursă este disponibil la finalul articolului.

Folosim tastatura pentru a introduce valori și pentru a alege operația, ce va acționa asupra numerelor, dintre adunare, scădere, înmulțire și împărțire. Iar cu ajutorul ecranului lcd afișăm tipul operației, valorile și rezultatul.

Interconectarea pieselor folosite:

 • Arduino Nano V3 – Tastatură
  • Pinii 2,3,4,5 – Pini rânduri
  • Pinii 6,7,8,9 – Pini coloane
 • Arduino Nano V3 – LCD 1602 IIC/I2C
  • GND – GND
  • 5V – VCC
  • A4 – SDA
  • A5 – SCL

Procedura de programare:

Procedura este cât se poate de simplă, fiind comentate și câteva linii de cod. Accesează codul sursă pentru a vedea programul în întregime.

Codul sursă:

Codul sursă îl puteți downloada de AICI, iar dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați.

Tu ce ai fi făcut diferit la acest proiect sau ce îmbunătățiri crezi că îi poți aduce? Așteptăm răspunsul tău mai jos în comentarii.

Ne rezervăm dreptul de proprietate asupra materialelor foto & video și este interzisă orice preluare de astfel de materiale fără acordul nostru scris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *