Raspberry Pi și 5 lucruri despre el

Încă de la apariția sa, Raspberry Pi a atras atenția fiecărui inginer, geek, pasionat de IT. Un mini computer pentru o sumă foarte mică, dar ce poate face, cui îi este de folos, cine a dezvoltat-o. Puteți afla toate aceste detalii puțin mai jos.

Ce este Raspberry Pi?

Este un mini computer, de dimensiunea unui buletin, care poate funcționa ca un computer, dar este folosit în principal pentru dezvoltarea de dispozitive smart.

Raspberry Pi este una dintre cele mai populare tehnologii din lume, după ce inițial a fost dezvoltată doar pentru a veni în folosul copiilor pasionați de IT. Potențialul plăcuței a fost ridicat încă de la început și astfel a fost dezvoltată ca atare. Există module specifice Raspberry Pi, precum camere video, touchscreen, etc.

Când a apărut Raspberry Pi?

Ideea a luat naștere în 2008 din nevoia de a aduce ceva nou în instituțiile educaționale pentru a atrage atenția elevilor asupra științei calculatoarelor. Era nevoie de un dispozitiv mic, ușor de folosit, care folosește resurse puține, dar care este suficient de puternic pentru a rula scripturi și mici sisteme de operare.

Toate acestea au fost făcute având permanenta grijă ca prețul final să fie unul foarte accesibil.

Prima plăcuță a fost lansată pe 19 februarie 2012 și pusă la vânzare zece zile mai târziu. Era denumită Model A, avea 256 mb RAM și doar un port USB, dar putea rula sisteme de operare bazate pe Linux.

De ce se numește Raspberry Pi?

Raspberry a fost ales pentru a asocia produsul cu un fruct precum primele computere apărute, Apple, Tangerine Computer Systems, Apricot Computers, Acorn și altele

Pi provine de la faptul că inițial plăcuța a fost dezvoltată pentru a rula doar limbajul de programare Python. 

Diferența dintre modelele Raspberry Pi.

Unde se folosește Raspberry pi?

Ca să vă dați seama de nivelul de popularitate pe care îl are această plăcută nu trebuie să știți decât că în acest moment există 2 plăcuțe Raspberry Pi care orbitează în jurul pământului și ajută la experimentele de pe International Space Station. Astronautul britanic Tim Peake conduce proiectul Astro Pi și provoacă studenții să scrie cod pentru experimente ce pot avea loc în spațiu. Wow.

În același timp, pe pământ au fost unite 64 de plăcuție cu câte 16gb de Ram fiecare pentru a crea un supercomputer. Posibilitățile sunt nelimitate. S-au vândut de-a lungul timpului peste 8 milioane de plăcuțe și au fost folosite în diverse proiecte, în speciale pentru că sunt ieftine, mici ca dimensiuni și puternice ca specificații.

Urmăriți Atelierul lui Clește pentru a vedea plăcuța Raspberry Pi în acțiune. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *