Deoarece servomotoarele folosesc feedback pentru a determina orientarea axului, este posibil să setezi poziția exactă a acestuia. Prin urmare ele sunt folosite pentru a controla un obiect, pentru a muta un senzor sau pentru a mișca membrele unui robot.
Servomotorele sunt de dimensiuni mici, iar datorită circuitelor încorporate care au rolul de a controla mișcarea, pot fi conectate direct la o placa de dezvoltare Arduino.
Piese necesare pentru realizarea proiectului:
- Placă de dezvoltare compatibilă Arduino Nano V3 – 29,88 RON
- Breadboard mini 170 puncte – 5,36 RON
- Fire Dupont tată-tată 10 cm – 3,77 RON
- Fire Dupont mamă-tată 10 cm – 3,77 RON
- Fire Dupont mamă-mamă 10 cm – 3,77 RON
- Cablu USB AM – B MINI – 4,55 RON
- Motor servo SG90 9G 180 grade – 19,90 RON
- Potențiometru 20k – 2,00 RON
- Ecran LCD 1602 IIC/I2C – 22,68 RON
Cost total proiect: 95.68 RON – Costul poate varia în funcție de prețurile actuale, promoții sau eventuale piese și accesorii pe care le aveți deja.
Descrierea proiectului:
Utilizând aplicația Arduino IDE am programat placa de dezvoltare Arduino Nano V3. Alimentarea plăcii și transferul de date către aceasta sunt realizate prin cablul USB AM-B MINI. Codul sursă este disponibil la finalul articolului.
Proiectul acesta reprezintă un tester pentru servomotoare, ce dispune de două funcționalități. Prima fiind controlarea precisă a axului cu ajutorul potențiometrului, iar a doua este afișarea pe lcd atât a valorii potențiometrului cât și a unghiului creat de ax.
Interconectarea pieselor folosite:
- Arduino Nano V3 – Servo
- GND – Fir maro
- 5V – Fir roșu
- D9 – Fir portocaliu
- Arduino Nano V3 – LCD
- GND – GND
- 5V – VCC
- A4 – SDA
- A5 – SCL
- Arduino Nano V3 – Potențiometru
- GND – Pin stânga
- 5V – Pin dreapta
- A0 – Pin mijloc
Procedura de programare:
Sunt două etape principale pentru ca programul să fie funcțional. În prima se inițializează pinii corespunzători potențiometrului și a servomotorului și se setează textul ce se va afișa pe lcd odată cu alimentarea plăcii de dezvoltare. În a doua etapă se realizează conexiunea dintre potențiometru și servo, precum și textul ce va fi afișat pe ecran împreună cu valorile colectate de la acestea.
Codul sursă:
Codul sursă îl puteți downloada de AICI, iar dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați.
Idei de dezvoltare ulterioară a proiectului:
- Completarea proiectului cu următoarele piese
- Buzzer care să sune atunci când este testat un servomotor
- Butoane ce învârt axul la un unghi prestabilit
Tu ce ai fi făcut diferit la acest proiect sau ce îmbunătățiri crezi că îi poți aduce? Așteptăm răspunsul tău mai jos în comentarii.
Ne rezervăm dreptul de proprietate asupra materialelor foto & video și este interzisă orice preluare de astfel de materiale fără acordul nostru scris.