Tehnologia contează. De aceea Clește te premiază.

Ești pasionat de tehnologie. Știm asta pentru că altfel nu ai fi aici acum. Și noi suntem pasionați de tehnologie, nu mai vorbim de Clește. Deja am stabilit cu tine un punct comun, yay! Pe planeta lui Clește, pasiunea se hrănește și se întreține constant. De aceea, Clește vrea să ii răsplătească pe cei mai muncitori și entuziasmați studenți care îi trimit proiectele lor cu vouchere si premii in bani. Gândește-te la acest roboțel ca la un colecționar de artă rară, doar că arta rară e de fapt tehnologia utilizată de studenți. I-a șoptit un porumbel virtual cu algoritmi zis și Google că studenții români sunt printre cei mai bine clasați participanți europeni la mondialele de Robotică. Atât i-a trebuit să audă. Așa a luat naștere campania lui, #Tehnologiacontează.

Primul student pământean care l-a convins pe Clește de capacitățile co-planetarilor în domeniul IT este Dragoș Boghean. Acest trailblazer terestru a creat un sistem de securitate sub forma unui smart home în miniatură. Bineînțeles, Clește a fost puțin nedumerit de faptul că noi nu folosim santinele la fiecare gard și avem nevoie de alarme și CCTV, dar, odată explicat conceptul, robotul distribuitor a fost cucerit. Pentru amatorii de piese tari sau pentru studenții în căutare de inspirație, iată aici un proiect de nota 10:

Care este utilitatea proiectului tău?

Avand in vedere ca acest proiect reprezintă un sistem de securitate, aceasta este și utilitatea lui. Este folosit pentru semnalarea intrării nedorite a unor persoane din exterior intr-o încapere, locuință, cladire.

Ce componente ai folosit?

Ca si componente, acestea se impart in doua categorii: componente electronice si elemente de traforaj. Componentele electronice pe care le-am folosit sunt urmatoarele: -placa Arduino ATmega2560; -display 2×16; -keypad 4×4; -breadboard; -LED-uri; -modul buzzer; -senzori de prezenta cu infrarosu; -potentiometru semireglabil de 10KOhm; -servo-motor; -senzori Reed; -cabluri.

Ce te-a determinat să demarezi proiectul? 

Am conceput acest proiect pentru obținerea diplomei de licență. 

Cât timp a necesitat finalizarea acestuia? 

Am alocat aproximativ două săptămâni acestui proiect. În prima săptămâna am stabilit ideea, am ales componentele de care am avut nevoie și am construit macheta din lemn. În a două săptămâna, m-am concentrat pe legăturile electrice dintre componente și dezolvotarea software.

Ai lucrat în echipă sau pe cont propriu?

Am demarat acest proiect singur.

Descrie procesul de lucru.

Din moment ce lucrez în domeniul sistemelor de securitate, am vrut să încerc să obțin unul fără a folosi vreun echipament profesional. Am decis să proiectez un sistem care să ofere un minim de securitate pentru o casă. Că să aibă un impact mai plăcut, am decis să construiesc și o machetă a unei case. Am ales materialele, le-am cumpărat și apoi am conceput o schema de la care să plec pentru machetă. în funcție de materialele de traforaj pe care le aveam, am ales dimensiunile, am trasat niște măsurători și mi-am tăiat părțile pentru machetă. Am șlefuit puțin părțile obținute că să ajung la un aspect plăcut și am început să asamblez folosind ținte și lipici pentru lemn. După ce am asamblat machetă, am ales pozițiile pentru senzori și restul componentelor care trebuiau prinse de machetă (placă arduino, display, keypad). Am testat fiecare componența în parte să știu dacă e sau nu funcțională și apoi am făcut legăturile către placă arduino. În continuare am început să dezvolt algoritmul. Mi-am ales niște cazuri speciale pe care le-am împărțit în funcții. pentru început am lucrat la citirea unui cod de 4 cifre de la keypad și testarea corectitudinii acestuia. Am continuat prin a face algoritmul să facă tranzit între două stări predefinite: „armat” și „dezarmat”. Apoi am făcut o comunicare între senzori și placă arduino, că această să poată primi informații de la senzori. În final, în momentul în care algoritmul este în starea de alarmă, placă analizează informațiile de la senzori, și în cazul în care unul este declanșat, se generează o alarmă. La generarea alarmei, am făcut în așa fel încât un LED roșu să lumineze și buzzer-ul să scoată un sunet de avertizare. Pe lângă aceste lucruri, am conectat la palcă arduino și un servo-motor care să aibă roll de „speed-doom”. În momentul în care este generată o alarmă, mijlocul axului servo-motorului este îndreptat către direcția locatiei din machetă în care a fost generată alarmă.

Ce provocări ai întâlnit?

Am avut 2 mari provocări. Când am scris codul algoritmului, am vrut să îl scriu complet de la început fiind convins că totul va merge perfect din prima încercare. Acest lucru nu a mers tocmai cum am plănuit și am decis să mă concentrez pe fiecare funcție separat, să testez funcționalitatea ei și la sfârșit să le pun cap la cap. A două problemă pe care am avut-o, a fost datorată senzorilor Reed. Acestea constau în contacte bazate pe câmp magnetic. În momentul în care magnetul este îndepărtat de partea fixă a senzorului, se rupe contactul din senzor și apare o discontinuitate în legătură. În acel moment nu știam că placă Arduino citește un contact liber în aer că o valoare diferită de 0V. Eu aveam nevoie că la ruperea contactului să generez valoarea de 0V. După un mic studiu, am găsit o soluție, și am reușit să obțin rezultatul dorit prin legarea în paralel a contactului la Ground, folosind o rezistentă mare ( pentru a reduce consumul de curent). Astfel în momentul în care contactul era deschis, acesta nu mai rămânea în aer, ci era legat la Ground, generând 0V.

Ai deviat de la planul inițial?

Am deviat foarte puțin de la planul inițial, deoarece de servomotor plănuiam să atașez o cameră video care să preia imagini și să le stochez într-o memorie flash. După o discuție cu profesorul meu îndrumător, am ajuns la concluzia că nu are rost să complic proiectul atâta timp cât în continuare nu prelucrez acele imagini înregistrate. Concluzia la care am ajuns fiind să păstrez doar servo-motorul, prin intermediul căruia să arăt conceptul la care m-am gândit.

Te inspiră ideea lui Dragoș și accepți provocarea lui Clește #Tehnologiacontează? Atunci umple-ți coșul de cumpărături cu piesele de care ai nevoie și trimite-i lui Clește dovada rezultatului final!

Un răspuns la „Tehnologia contează. De aceea Clește te premiază.”

  1. Folosesc cu brio module arduino în toată casa de 2 ani. Îmi controlează temperatura, umiditatea și lumina fiecărei camere în funcție de prezența persoanelor din camere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *