Schema electrica – Noțiuni introductive pentru pasionați

În acest articol ne dorim să întrăm în detalii puțin mai tehnice, dar suficient de simple pentru a putea să înțelegem câteva noțiuni de bază din lumea electronicelor. Schema electrica este cea mai importantă etapă sau componentă dintr-o instalație electrică. Materialul va oferi toate informațiile de baza necesare despre schemele electrice, principiile de funcționare și clasificare ale acestora.

Principii de elaborare și echipamente electrice necesare

Echipamentele electrice compun toată gama de dispozitive folosite pentru a produce, converti sau transporta energie electrică. Piesele electrice fizice care pot fi găsite într-o schema electrica:

  • Aparat de măsură
  • Componente de protecție
  • Instalații electrice
  • Aparatură de test sau experimentare (electrocasnice obișnuite)
  • Transformator
  • Dispozitiv de comutație
  • Motoare
  • Generatoare

Noțiunea de echipament electric face referire atât la echipament electric dar include și partea electronică. Tot în categoria de echipamente electrice sunt incluse și aparatele auxiliare și de protecție deoarece toate contribuie la asigurarea fluxului normal de energie electrică.

Toate aceste echipamente electrice interconectate într-un spațiu dat formează o instalație electrică. Instalațiile electrice se împart și ele în două categorii:

  • Instalații electrice de curenți slabi
  • Instalații electrice de curenți tari

Schema electrica – Clasificare

Schema electrica este reprezentarea tuturor elementelor care împreună cu legăturile dintre acestea vor constitui o instalație electrică. În cadrul unei astfel de scheme se vor respecta simbolurile convenționale pentru fiecare componentă care face parte din schema. Toate simbolurile sunt stabilite prin norme standardizate.

În funcție de obiectivul proiectului, schemele electrice sunt:

  • Scheme de montaj
  • Scheme de principiu

Schemele de montaj au un singur scop, asamblarea sau montarea corectă și eficientă a întregului sistem electric. O schemă de montaj nu va ține cont nici de aparatele componente ale instalației și nici de principiul de funcționare al acesteia.

Schemele de principiu sunt special concepute pentru o înțelegere mai rapidă a instalației ce urmează a fi concepută. Schema de principiu, având un nume foarte sugestiv are ca scop recunoașterea mai rapidă a principiului de la baza proiectării instalatiei fiind orientată către rolurile fiecărui element care face parte din schema electrica.

Elementele care alcătuiesc o schema electrica de comandă

Toate elementele care pot fi folosite într-o schema electrica sunt numeroase, iar acestea pot fi :

  • Aparate de comutație

Aparatele de comutație se împart și ele la rândul lor în 2 categorii. Aparate de comutatie pentru comandă manuală și comandă automată.

Aparatele cu comandă manuală pot fi : intrerupatoare, butoane, inversoare, comutatoare stea-triunghi, controlere

Aparatele cu comandă automată sunt: intrerupatoare, conectoare, relee și limitatoare.

În special folosite pentru protejarea instalației împotriva unui scurtcircuit: Siguranțe fuzabile, relee termice sau electromagnetice, declanșatoare.

  • Echipament de semnalizare

Acestea au doar funcție de evidențiere al regimurilor de lucru ale instalației și sunt de obice reprezentate de lămpi de semnalizare sau sonerii.

  • Aparat de modificare a parametrilor energiei

Rezistențe, transformatoare de curent și redresoare comandate sau necomandate.

Exemple de scheme electrice:

Un răspuns la „Schema electrica – Noțiuni introductive pentru pasionați”

  1. Ce inseamna SL în înstalatia electrica a unui ventilator cu timer?
    Se poate trece peste acest SL ca timerul ventilatorului de baie CATA să funcționeze?
    Ce se întîmplă daca leg impamantarea la SL?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *