Introducere în lumea Arduino

15 dec. 2017 11:28:54

Arduino este o companie de software și hardware ce a dezvoltat o comunitate de utilizatori de software și hardware din întreaga lume, ce proiectează și product microcontrollere pentru construirea de dispozitive digitale ce pot detecta și controla obiecte din lumea fizică. Arduino constă într-o placă de circuite programabile fizic (adesea menționată ca un microcontroler ) și într-un software sau IDE (Integrated Development Environment), care rulează pe computer și este folosit pentru a scrie și a încărca codul pe microcontroller.

Una dintre cele mai populare plăci de dezvoltare Arduino este Arduino Uno și este o alegere excelentă pentru începători.

Platforma Arduino a devenit destul de populară deoarece nu ai nevoie de foarte multe piese hardware pentru a începe să programezi, ci doar de o placa de dezvoltare și un cablu mini USB. Această placă se programează printr-o versiune simplificată de C++, astfel facilitând învățarea programării.

Acesta este un exemplu de cod scris în IDE-ul Arduino:

Acest exemplu simplu cu 9 linii de cod, nu face altceva decât să lumineze un led pentru o secundă, apoi să-l stingă pentru o secundă și tot așa, la infinit.

Este exemplul perfect pentru a demonstra că Arduino este un instrument excelent pentru toate nivelele de calificare. Dacă aveți cunoștiințe de bază de programare vă puteți programa propria placă Arduino. Vă recomandăm totuși să aveți cunoștiințe de bază și despre electricitate, tensiune, curent, legile lui Ohm, ce este un circuit, Analog vs. Digital, polaritate, circuite integrate, etc.

Arduino poate interacționa cu butoane, motoare, LED-uri, display-uri, senzori de mișcare, senzori de proximitate, camere video, module GPS, module GPRS, module bluetooth și multe altele. Această diversivitate de senzori și module destul de ieftine, împreună cu IDE-ul de programare Arduino care este gratuit și ușor de învățat, au dus la realizarea unei comunități destul de largi ce contribuie cu exemple de cod și instrucțiuni pentru o mare varietate de proiecte bazate pe Arduino. Mai multe detalii despre senzori puteți citi în articolul Top 40 cei mai populari senzori.

Arduino este un proiect Open Source și Open Hardware, astfel, schemele și diagramele sunt publice online și oricine are dreptul legal de a produce și de a comercializa plăci compatibile. Popularitatea plăcilor este dată de numărul mare de librării folosite pentru conectarea diferitelor module periferice.

Pe site-ul nostru veți găsi atât plăci originale Arduino cât și plăci compatibile Arduino, ce folosesc aceleași microcontrollere și piese importante ca cele originale. Plăcile comercializate ce sunt marcate ca fiind compatibile, nu se dau drept originale, dar folosesc aceleași componente sau echivalente, iar unele dintre ele au anumite îmbunătățiri față de modelele originale.

Sperăm că v-am trezit interesul să intrați în lumea electronicii programate și dacă aveți nevoie de anumite piese pentru proiectele voastre, nu ezitați să le căutați pe Clește.ro. Dacă nu găsiți un produs anume, lăsa-ți-ne un mesaj pe contact@cleste.ro și încercăm să-l aducem de la furnizori în cel mai scurt timp posibil.

Posted in News By

Nicolae Pecheanu

Lasa un comentariu
Comments are Closed for this post