Imprimante 3D. Tehnologii și procese

Tehnologia din interiorul acestor imprimante 3D a avansat destul de mult, iar în prezent există mai multe modalități de a printa în trei dimensiuni. Toate aceste tehnologii au la bază același principiu, crearea unor straturi de material astfel încât suprapunându-le, rezultatul să fie obiectul dorit. Unele metode se folosesc de căldură pentru a înmuia materialele și astfel să poată crea acele straturi.

Ce sunt aceste imprimante 3D?

Poate părea surprinzător, dar deși tehnologia de pe imprimantele 3D este mult mai avansată, acestea au nevoie doar de o singură resursă consumabilă. Spre deosebire de imprimantele 2D care au nevoie atât de hârtie cât și de cerneală. Pentru un obiect printat 3D vei avea nevoie doar de materialul din care îți dorești ca proiectul tău să fie construit.

Modelul clasic de imprimantă 3D va folosi o tehnologie de încălzire al unui material plastic ulterior așezat în straturi pe o platformă de imprimare. Există mai multe modalități despre care am vorbit în continuarea acestui articol. Stereolitografia este un proces de printare 3D care implică un rezervor ce conține lichid sensibil la lumină. Mai jos am enumerat câteva tehnologii de printare tridimensionale pentru a le putea înțelege mai bine

imprimante 3D
imprimante 3D

Fotopolimerizarea VAT

Fotopolimerizarea VAT folosește o cuvă cu rășină din care va fi construit modelul prestabilit. O lumină cu ultraviolet este folosită pentru a înmuia sau întări rășina acolo unde este nevoie. Pentru a crea obiectul cu exactitate, o platformă mișcă obiectul pentru atașarea fiecărui strat de rășină.

      2.  Jetting

Procesul de jetting cu materiale este un proces de fabricare al aditivilor. Acesta este similar cu modul în care funcționează imprimantele 2D. Spre deosebire de fotopolimerizare, procesul de jetting implică aplicarea unor picături de material printr-un cap de imprimare care sunt mai apoi solidificate cu ajutorul unei surse de lumină ultravioletă. Principiul este același, iar obiectul va fi construit strat cu strat. Materialele folosite în Material Jetting sunt fotopolimere termorezistente care vin in formă lichidă.

     3.  Imprimante 3D – Binder Jetting

În acest proces vor fi utilizate două materiale, unul de bază care este sub formă de pulbere, iar unul este lichid. În camera de construcție, pulberea este împrăștiată în straturi egale, iar liantul este aplicat prin duze de jet care lipesc particulele de pulbere și formează tiparul 3D programat.

     4.  Laminarea foilor

Procesul de laminare a foilor implică fuziunea unor foi de material care sunt îmbinate cu ajutorul unei forțe exterioare. Aceste foi pot fi compuse din diferite materiale cum ar fi metal, hârtie sau polimer.

Foile de metal sunt sudate împreună prin sudare cu ultrasunete în straturi și apoi folosind CNC sunt fasonate în forma corespunzătoare. Foile de hârtie sunt lipite cu adeziv și tăiate de lame precise.

   5. Directed Energy Deposition

Acest proces este foarte frecvent întâlnit și folosit în industria de prelucrare a metalului și în aplicațiile rapide de fabricație ale acestuia. De cele mai multe ori, aparatul de imprimare 3D este atașat la un braț robotizat cu mai multe axe și constă într-o duză care depozitează pulbere sau sârmă metalică pe o suprafață și o sursă de energie ( laser, fascicul de electroni sau arc de plasmă ) care este folosită pentru a topi materialul, formând un obiect solid.

Asemenea imprimante 3D sunt o adevărată dovadă a evoluției tehnologiei. Aceste modele de printere pot varia în funcție de preț și performanță, dar și de nevoie. Te lăsăm pe tine să te decizi care este imprimanta 3D de care ai nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *