Cum se utilizează un multimetru ?

În acest articol vă vom arăta cum să folosiți un multimetru și este în principal adresat persoanelor care fac primii pași în electronică și nu știu cum să folosească un multimetru. Vom explora cele mai comune funcții pe un multimetru și cum să măsurăm curentul, tensiunea, rezistența și cum să verificăm continuitatea.

Ce este un multimetru și de ce ai nevoie de unul?

Un multimetru este un instrument de măsurare absolut necesar în electronică. Combină trei caracteristici esențiale: un voltmetru, un ohmetru și un ampermetru, iar în unele cazuri continuitatea.

Un multimetru vă permite să înțelegeți ce se întâmplă într-un circuit. Ori de câte ori ceva din circuit nu funcționează, multimetrul vă va ajuta să depanați. Iată câteva situații în proiecte electronice în care multimetrul îl vei găsi util:

 • este pornit?
 • acest fir conduce curentul electric sau este rupt?
 • cât de mult curent curge prin acest led?
 • câtă putere a mai rămas pe baterii?

La aceste și alte întrebări se poate răspunde cu ajutorul unui multimetru.

Familiarizarea cu un multimetru

Un multimetru este format din patru secțiuni esențiale:

 • Afișare: aici sunt afișate măsurătorile
 • Buton de selecție: aceasta selectează ceea ce doriți să măsurați
 • Porturi: aici conectați sondele
 • Sonde: un multimetru vine cu două sonde. În general, unul este roșu, iar celălalt negru

Observatii : Nu există nicio diferență între sondele roșu și negru, doar culoarea.

Convenția este ca sonda neagră este întotdeauna conectată la portul COM, iar sonda roșie este conectată la unul dintre celelalte porturi în funcție de ceea ce doriți să măsurați.

Porturi

 • „COM” sau „-” este locul unde trebuie conectată sonda neagră. Sonda COM este convențional neagră.
 • 10A este utilizat pentru măsurarea curenților mari, mai mari de 200mA.
 • VΩmA vă permite să măsurați tensiunea,rezistența și continuitatea .

Ce înseamnă toate simbolurile?

Se întâmplă multe când te uiți la butonul de selecție pe un multimetru, dar dacă vei face doar lucruri de bază, nu vei folosi nici măcar jumătate din toate setările. În orice caz, iată o descriere a ceea ce înseamnă fiecare simbol pe multimetrul meu:

 1. Tensiune curentă continuă (DCV): Uneori, va fi notată cu un V-. Această setare este utilizată pentru a măsura tensiunea curentului continuu.
 2. Tensiunea curentului alternativ (ACV): Uneori, va fi notată cu un V ~ în schimb. Această setare este utilizată pentru a măsura tensiunea din sursele de curent alternativ, ceea ce înseamnă aproape orice este conectarea la o priză, precum și puterea provenită de la priza propriu-zisă.
 3. Rezistență (Ω): Aceasta măsoară câtă rezistență există în circuit. Cu cât este mai mic numărul, cu atât este mai ușor să circule curentul.
 4. Continuitate: de obicei notat cu un simbol de undă sau diodă. Acest lucru testează pur și simplu dacă un circuit este sau nu complet, trimițând o cantitate foarte mică de curent prin circuit și văzând dacă poate sa o recepționeze la celălalt capăt. Dacă nu, atunci există ceva de-a lungul circuitului care cauzează o problemă.
 5. Amperaj de curent continuu (DCA): similar cu DCV, dar vă va spune amperajul.
 6. Colector de curent continuu (hFE): Această setare este de a testa tranzistoarele și colectarea de curent continuu, dar este în cea mai mare parte inutilă, deoarece majoritatea electroniștilor și a pasionaților vor utiliza în schimb verificarea continuității.

Măsurarea tensiunii

Puteți măsura tensiunea de curent continuu sau tensiunea de curent alternativ.

V cu linie dreaptă înseamnă tensiune continuă.

V cu linia ondulată înseamnă tensiune de curent alternativ.

Pentru a măsura tensiunea:

 1. Setați modul la V cu o linie ondulată dacă măsurați tensiunea AC sau V cu linie dreaptă dacă măsurați tensiunea continuă
 2. Asigurați-vă că sonda roșie este conectată la port cu o V lângă el.
 3. Conectați sonda roșie la partea pozitivă a componentei dvs., de unde provine curentul.
 4. Conectați sonda COM la cealaltă parte a componentei.
 5. Citiți valoarea de pe afișaj.

Sfat: pentru a măsura tensiunea trebuie să conectați multimetrul în paralel cu componenta pe care doriți să o măsurați. Plasarea multimetrului în paralel înseamnă plasarea fiecărei sonde de-a lungul cablurilor componentei pe care doriți să o măsurați.

Măsurarea curentului

Componentele din serie au un curent, deci trebuie să conectați multimetrul în serie cu circuitul pe care doriți să-l verificați.

SFAT: pentru a plasa multimetrul în serie, trebuie să plasați sonda roșie pe cablul unei componente și sonda neagră pe următorul conductor. Multimetrul acționează ca și cum ar fi fost un fir în circuitul tău. Dacă deconectați multimetrul, circuitul nu va funcționa.

Măsurarea rezistenței

Conectați sonda roșie în portul drept și rotiți butonul de selecție la secțiunea de rezistență. Apoi, conectați sondele la cablurile de rezistență. Nu contează modul în care conectați cablurile, rezultatul este același.

Verificarea continuității

Conectați sonda roșie în portul drept și rotiți butonul de selecție la secțiunea de rezistență. Apoi, conectați sondele la cablurile de rezistență. Nu contează modul în care conectați cablurile, rezultatul este același.

Cum funcționează continuitatea?

Dacă există o rezistență foarte mică între două puncte, care este mai mică de câțiva ohmi, cele două puncte sunt conectate electric și veți auzi un sunet continuu.

Dacă sunetul nu este continuu sau dacă nu auziți niciun sunet, înseamnă că ceea ce testați are o conexiune defectuoasă sau nu este deloc conectat.

AVERTIZARE: Pentru a testa continuitatea, ar trebui să opriți sistemul! Opriți sursa de alimentare! Atingeți cele două sonde împreună și, pe măsură ce sunt conectate, veți auzi un sunet continuu.

Găsiți pe site-ul nostru diferite multimetre, dar și aparate de măsură și testare.

Un răspuns la „Cum se utilizează un multimetru ?”

 1. Sfat: Daca sondele sunt stricate, inlocuiti-le, nu le bandajati cu banda izolatoare (ca in imaginea de sub titlu). Riscati sa va electrocutati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *