Circuite electrice – Principii generale de functionare

Gama de dispozitive electronice a devenit o parte integrantă a vieții noastre. Ele ne fac în fiecare zi viața mai confortabilă și mai ușoară. Circuite electrice sunt folosite începând cu industria aviatică, dar și cea medicală, dispozitivele electronice au o varietate de aplicații în lumea modernă. De fapt, revoluția electronică și revoluția computerelor merg foarte bine mâna în mâna.

Majoritatea acestor gadget-uri au mici circuite electronice care pot controla mașinile și procesa informațiile. Într-o ordine mai simplă a cuvintelor, circuitele electronice sunt punctele vitale din orice fenomen electric.

Dispozitive electronice – Circuite electrice

Un circuit electronic este o structură care direcționează și controlează curentul electric pentru a efectua diverse funcții, inclusiv amplificarea semnalului, calculul și transferul de date.. Un circuit electronic cuprinde mai multe componente diferite, cum ar fi rezistențe, tranzistoare, condensatoare, inductoare și diode.

Firele sau urmele conductive sunt folosite pentru a conecta componentele unul la celălalt. Cu toate acestea, un circuit este complet numai dacă începe și se termină în același punct, formând o buclă.

Elementele componente din circuite electrice

Complexitatea și numărul componentelor dintr-un circuit electronic se pot schimba în funcție de aplicarea acestuia. Cu toate acestea, cel mai simplu circuit constă în trei elemente, inclusiv o cale conductoare, o sursă de tensiune și o sarcină.

Calea conductoare

Curentul electric curge prin calea conductoare. Deși firele de cupru sunt folosite în circuite simple, ele sunt înlocuite rapid cu “urme conductoare”. Aceste imprimeuri conductoare sunt doar niște foi de cupru laminate pe un substrat neconductor. Ele sunt adesea folosite în circuite mici și complexe, cum ar fi plăcile cu circuite imprimate PCB

Sursă

Funcția primară a unui circuit este de a permite curentului electric să treacă prin el în siguranță. Deci, primul element cheie este sursa de tensiune. Acesta este un dispozitiv cu două terminale, cum ar fi o baterie, un generator sau un sistem de alimentare care oferă posibilitatea diferenței de potențial între două puncte din circuit, astfel încât curentul să poată curge prin el.

Sarcina

Sarcina este un element din circuit care consumă energie pentru a efectua o anumită funcție. Un bec este cel mai simplu exemplu de sarcină. Cu toate acestea, circuitele complexe au sarcini diferite cum ar fi rezistențe, condensatori, tranzistori.

Circuite electrice analogice

Aceste circuite analogice sunt cele în care curentul sau tensiunea pot varia în mod continu cu timpul pentru a corespunde informațiilor reprezentate. Circuitele analogice sunt construite din două blocuri fundamentale: În serie și paralel.

Într-un circuit de serie, același curent trece printr-o serie de componente. Un șir de lumini de Crăciun este un bun exemplu al unui circuit de serie: dacă una pică, pică toate.

Într-un circuit paralel, toate componentele sunt conectate la aceeași tensiune, iar curentul se împarte între diferitele componente în funcție de rezistența lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *