Arduino vs Raspberry Pi. Ce placă de dezvoltare ți se potrivește?

Dacă ai auzit cât de puțin despre proiectele de tip DIY, sigur te-ai întâlnit și cu două denumiri rezonante, dar și de meritele pe care întreaga lume le acordă acestora. Arduino vs Raspberry Pi. Probabil te-ai gândit și că acestea două sunt într-o competiție pentru a conduce electronica din întreaga lume. După cum știți, piesele electronice stau la baza majorității tuturor obiectelor și dispozitivelor prin care trebuie să treacă un curent electric pentru a funcționa.

De fapt, nici placa de dezvoltare Arduino și nici Raspberry Pi nu sunt chiar atât de asemănătoare încât să fie într-o competiție aprigă. Pentru început, Raspberry Pi este un calculator 100% funcțional în timp ce Arduino este doar un microcontroller, deci doar o simplă componentă a unui întreg calculator.

Arduino vs Raspberry Pi

Deja știm cu toții că din punct de vedere al prețului, cele două nu pot fi comparate. Ambele sunt relativ ieftine și de dimensiuni scăzute. Ceea ce este cu adevărat comparabil sunt componentele care fac aceste piese tehnologice să cucerească lumea.

arduino vs raspberry pi
arduino vs raspberry pi

Raspberry Pi este de 40 de ori mai rapid decât un Arduino când vine vorba de viteza de procesare. Iar pentru a putea fi sigur că este văzut ca o piesă superioară, Raspberry Pi are de 128,000 de ori mai mult RAM. Pi-ul este un calculator independent care poate rula sisteme de operare cum ar fi Linux. Poate rula procese de multitask și dispune de două porturi USB. Se poate chiar conecta și wireless la internet.

Mai pe scurt, este suficient de puternic pentru a funcționa singur ca un calculator independent. Bineînțeles, nu suficient de puternic încât să concureze cu un PC sau un Mac, dar înțelegeți ce spun.

La prima vedere, Raspberry Pi distruge orice speranță de izbândă pentru Arduino. Totuși asta se întâmplă când vine vorba de proiecte care au la bază software. Simplitatea de care dă dovadă Arduino îl face să fie perfect, iubit în toată lumea și apreciat pentru eficiența în proiectele hardware.

Simplitatea unui Arduino vs Raspberry Pi

Arduino IDE este de o simplitate considerabil crescută față de Linux. De exemplu, dacă proiectul tău implică doar ca un LED să se aprindă și stingă intermitent, cu un Raspberry Pi ar fi trebuit să instalezi mai întâi un sistem de operare și câteva “code libraries”, iar asta însemna doar începutul procesului. Cu un Arduino, poți face un LED să clipească doar cu 8 linii de cod, din moment ce Arduino nu este destinat să ruleze un OS sau prea mult software, îl poți cu foarte mare ușurință doar conecta și porni. Apoi totul este la fel de simplu.

arduino vs raspberry pi
arduino vs raspberry pi

Raspberry Pi poate rula mai multe procese și programe în același timp în background atâta timp cât este pornit. De exemplu, poți programa un Pi să fie și un Print server dar și un VPN server în același timp.

Concluzia este că aceste două piese sunt complementare și ar putea foarte bine să lucreze împreună pentru proiecte extrem de complexe. Arduino este locul de stocare al senzorilor în timp de Raspberry Pi se ocupă de comenzi și direcționarea informațiilor.

Dacă ai vreo întrebare nu ezita să ne lași un comentariu. Iar dacă vrei să împărtășești proiectul tău electronic cu noi, am fi mai mult decât fericiți să îl vedem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *